YORSAM Başkanı Doç. Dr. Demirhan: 'Avrupa'nın tutumu 'Evet' oranını 3-4 puan arttıracak'

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (YORSAM) Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, Avrupa'nın tutumunun referandumda Evet oranını 3-4 puan arttıracağını belirtti. 4 ilde yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaşan Demirhan, Güneydoğu'da 'Evet' oranının yüzde 34,4 olduğunu kaydetti.

YORSAM Başkanı Doç. Dr. Demirhan: 'Avrupa'nın tutumu 'Evet' oranını 3-4 puan arttıracak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (YORSAM) Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, Avrupa’nın tutumunun referandumda “Evet” oranını 3-4 puan arttıracağını belirtti. 4 ilde yaptıkları anket çalışmasının sonuçlarını paylaşan Demirhan, Güneydoğu’da ‘Evet’ oranının yüzde 34,4 olduğunu kaydetti.

YORSAM tarafından bölge halkının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumuyla ilgili düşüncelerini ölçmeye yönelik Diyarbakır, Batman, Mardin ve Bitlis’te bin 750 kişiyle tesadüfi ve yüz yüze görüşme yöntemiyle bir araştırma gerçekleştirildi. Bin 323 erkek, 427 kadın ile görüşülerek yapılan araştırmanın sonuçları, düzenlenen basın toplantısında kamuoyu ile paylaşıldı. Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan YORSAM Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, son seçime göre değerlendirdiğinde ve kararsızlar dağıtıldığında HDP’de 4-5 puanlık bir düşüş olduğunu kaydetti.

“AK Parti’nin oyunda artış var”

AK Parti’nin oyunda bir miktar artış olduğunu aktaran Demirhan, “HDP’nin oyunda da bir miktar bir azalmadan söz edebiliriz. Tahminime göre yüzde 10 dolayında bir oy oynaklığından söz edebiliriz. Ama HDP’deki düşüş AK Parti’ye geçmiyor diyebiliriz. Bu oran ‘Hiçbiri’ cevabını verenlerin arasına gidiyor. Küsmüş diyebiliriz.AK Parti’nin oylarını koruduğu bir miktar da üzerine koyduğunu söyleyebiliriz. Son seçime göre değerlendirdiğimizde oranlar biraz daha fark ediyor. Önceki çalışmaları da değerlendirdiğimizde 35-40 arası bir evet oyu çıkabilir diye düşünüyorum. Bölgemizde yüzde 55-60 arası da bir ‘Hayır’ oranı çıkabilir. En doğru sonuç tabii ki sandıktan çıkacak sonuç olacak” diye konuştu.

“Avrupa’nın tutumu ‘Evet’ oranını arttıracak”

Avrupa’da yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demirhan, şunları kaydetti:

“Avrupa’nın bakanlarımıza yapmış olduğu tutumu öncelikle bir vatandaş olarak ben de kınıyorum. Bir bakanın bir ülkeye alınmaması, bir ülkenin toprağı sayılan konsolosluğa alınmaması elbette Avrupa demokrasisi açısından olumlu bir tutum olarak değerlendirilemez. Kendilerine demokrat dışarıda olanlara değiller. Belki ‘Evet’ oyunu düşürmek istediler ama tersine yansıyacaktır. 3-4 puanlık bir yükselişe yol açabilir. Önceki haftalarda benim tahminim 50-55 oranında ‘Evet’ şeklindeydi. Sahayı gözlemlediğimiz kadarıyla bu oy oranının yüzde 60’a doğru yükseldiğini söyleyebiliriz. Belki bir miktar 60’ın üzerinde olabilir. Bu yüzde 60’ı bir psikolojik sınır olarak da değerlendirebiliriz. Avrupa’da yaşanan olayların bölgedeki ‘Evet’ oyunu yüzde 3-4 oranında arttırabilir”.