Zamana meydan okuyan tarihi saat kulesi

Elazığ'ın Maden ilçesinde, Sultan II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılına özel yaptırılan saat kulesi, 125 yıllık tarihiyle dikkat çekiyor.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Zamana meydan okuyan tarihi saat kulesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ’ın Maden ilçesinde yer alan 125 yıllık saat kulesi, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yıl dönümüne özel olarak 1899 yılında inşa edildi. Bu saat kulesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde günümüze ulaşan tek saat kulesi olarak dikkat çekiyor.

Zamana meydan okuyan tarihi saat kulesi

Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı anısına yapılan saat kulesi, 25 sıra kesme taş ve 25 sıra cüruf taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Zaman içinde harap hale gelen yapı, 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek turizme kazandırılmıştır. Bu tarihi yapı, Maden ilçesinin sembolik yapılarından biri olarak ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

Zamana meydan okuyan tarihi saat kulesi

Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, saat kulesinin Maden ilçesi için önemine değinerek, "Saat kulesinde Maden’in yerel malzemesi olan cüruf taşı kullanılmış. Kulenin altından çatı kısmına kadar 25 sıra kesme taşı, 25 sıra da cüruf taşı ile özel bir görüntü verilmiş" dedi.

Zamana meydan okuyan tarihi saat kulesi

Seyrek, ayrıca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde günümüze ulaşan tek saat kulesinin Maden ilçesinde bulunduğunu belirtti. "Siirt ve Mardin’de de o dönemde yapılmış saat kuleleri vardı, ancak günümüze ulaşamadılar. 2017 yılında harap halde bulunan saat kulesi, başarılı bir restorasyonun ardından tekrar ilçe halkına ve turizme hizmet etmeye başladı," diye ekledi.