Rektör Çomaklı, ETÜ'nün Kariyer zirvesine katıldı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen Kariyer Zirvesi'ne konuşmacı olarak katıldı.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Erzurum Teknik Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Kariyer Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı.
ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programa ayrıca; Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Erzurum Bölge Adliyeler Cumhuriyet Başsavcı Ünal Bingül, Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Mustafa Çetin, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, T.C Merkez Bankası Banka Meclis Üyesi Prof. Dr. Sabri Orman, Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik, katılımcı kurumların temsilcileri ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
Yeni Nesil Üniversite Bana Göre Bir Çıkış Yoludur
Kariyer Zirvesi’nde konuklara ve öğrencilere seslenen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, burada Yeni Nesil üniversiteyi anlattı. Yeni Nesil üniversite nedir? sorusunun son günlerde sıkça sorulduğunu söyleyen Çomaklı, bu kavramı Rektör adayı olduğu süreçte ziyaret ettiği öğretim üyelerine anlatmaya çalıştığını, ancak o dönemde pek bilinmeyen bu yaklaşımın, şimdilerde zihinlerde oluşmaya başlamış bir yeni bir kavram olduğuna vurgu yaptı.
“Yeni Nesil Üniversite bana göre bir çıkış yoludur” diyen Rektör Çomaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversitelerimizin tamamı, Avrupa’nın uzun yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olduğu sanayi ve bilgi devrimlerini hızlandırılmış olarak yaşamının sancılarını çekmektedir ve kendilerine bir çıkış yolu aramaktadırlar. Bu dönemde üniversitelerimizin topluma karşı sorumlulukları önemli boyutlara ulaşmıştır.
Son yıllarda bilim ve teknolojideki yenilikler, toplumu ve toplumun üniversitelerle olan ilişkisini önemli boyutlarda değiştirmiştir. Araştırma, eğitim ve topluma hizmet görevlerimiz arasındaki sınırlar giderek ortadan kalmaktadır. Atatürk Üniversitesi bu evrensel gerçeği birçok alanda öncü konumuyla önceden görmüş ve toplumsal rolünü nasıl yapılandıracağının adımlarını atmak üzere Yeni Nesil Üniversite olma yolunda projeler üretmeye başlamıştır. Bu duruş bana göre çok değerlidir ve iddialıdır. Çünkü üniversitelerin uzun yıllar ayakta kalabilmeleri için yalnızca toplumu değil, aynı zamanda kendilerini de biçimlendirebilme yeteneklerinin olması gerekir.
Bu nedenle üniversitelerin akademik değerlerini, eğitim metodolijilerini ve toplumsal rolünü nasıl yapılandıracağını dikkatli bir şekilde inceleme ve gözden geçirme zorunluluğu bulunmaktadır. Yeni Nesil Üniversite kısaca toplumun ihtiyaçlarına cevap veren üniversite demektir. Bu kapsamda da yenilikçiliği ve girişimciliği öne çıkartan bir yaklaşımdır. Toplumun sadece günlük ihtiyaçları anlamında değil, aynı zamanda toplumun bilimsel ihtiyaçları da bu kapsamdadır.
Hedeflerimiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın Üniversitelerin Önüne Koyduğu Hedeflerle Birebir Örtüşmektedir
Atatürk Üniversitesi olarak bu kapsamda önemli çalışmalar yapmaktayız ve açıkçası çıkış yolunu da burada aramaktayız. Bu yaklaşımımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın da üniversitelerin önüne koyduğu hedeflerle birebir örtüşmektedir. Uzun zamandır yapmakta olduğumuz çalışmalar artık somut bir hal almış, Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projemiz tüm ayrıntılarıyla tamamlanmış ve 2 Şubat 2018 tarihi itibariye benim yürütücülüğümde resmen başlatılmıştır.
Söz konusu bu proje ile aslında bir model kurgusu yapılmaktadır. Atatürk Üniversitesi, sistemlerini Yeni Nesil Üniversite Vizyonu çerçevesinde yeniden tasarlamaktadır. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi için özgün bir yeni nesil üniversite konumlama tanımı, vizyonu, öncelikleri, stratejileri ve politikaları yeniden oluşturulmaktadır. Belirlenecek konumlanmaya ve vizyona göre eğitim, araştırma ve toplumsal katkı alanlarında tasarımlar yapılacak ve yeni bir üniversite modeli geliştirilecektir. Sonrasında ise kapasite gelişim ve döşüm planları kısa, orta ve uzun dönem için yapılarak dönüşümün uygulamasına geçilecektir. Bu kapsamda sorularınız olursa cevaplamaya çalışacağım. Son olarak Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilecek bu çalışmanın yeni kurulan üniversitelere de önemli etkileri olacağının altını özellikle çiziyorum” ifadelerini kullandı.